Pada 30 tahun dahulu, Pak Li Kopitiam
bermula dengan pengalaman perkhidmatan makanan mereka di Klang. Selama ini,
hidangan istimewa mereka menjadi sangat popular di kalangan pelanggan mereka.
Dan dengan galakan dan maklum balas daripada pelanggan-pelanggan, mereka
menceburi perniagaan restoran dengan membuka Nyonya Kitchen pertama mereka pada
Oktober 1998 di Klang, yang menyediakan kualiti tinggi iaitu masakan Nyonya
Halal.
Idea
untuk Pak Li Kopitiam ditanam apabila ramai rakan-rakan dan pelanggan-pelanggan
mereka memberi komen bahawa ia adalah sukar untuk mencari kopitiam yang
berkhidmat makanan tempatan yang baik pada harga yang berpatutan dalam
persekitaran yang bersih. Dan mereka bersetuju.
Dari
maklum balas ini, mereka membangunkan konsep mereka dengan misi yang berkembang
di sekitar persekitaran tempat yang bersih dan selesa dengan suasana muhibbah
di mana rakyat berbilang kaum boleh dapat bersama-sama untuk menikmati makanan
yang dicipta dengan resipi tradisional mereka. Dengan konsep itu dalam fikiran,
mereka menubuhkan Pak Li Kopitiam pada September 2005, dengan cawangan pertama
mereka di Bandar Bukit Tinggi, Klang.
Nama
Pak Li dipilih sebagai satu penghormatan kepada semua pertolongan Pak Cik dan
Mak Cik yang menyumbang idea selama ini yang membantu memperbaiki resipi mereka
dan juga disebabkan oleh fakta bahawa Ali dan Ah Lee adalah nama-nama yang
biasa bagi orang Melayu dan Cina. Dari permulaan pembukaan Pak Li, kami telah
diterima dengan baik. Kebanyakan maklum balas yang kami terima bahawa makanan
dan minuman kami yang sedap dan pada harga yang berpatutan, persekitaran kami
adalah baik dan bersih dan perkhidmatan yang bagus.
Malah,
TV3 Jalan-jalan Cari Makan melawat Pak Li Kopitiam selepas 9 bulan mereka
mula-mula dibuka. Mereka adalah salah satu daripada dua restoran yang pertama
di Klang yang dipaparkan dalam program
TV popular ini. Selepas itu, mereka membuka lebih banyak cawangan di Lembah
Klang.
Mereka
merancang untuk menambah bilangan cawangan melalui francais. Mereka mula
bekerja dengan Francorp Malaysia pada Februari 2008 untuk penetapan sistem
francais mereka dan sasaran untuk didaftarkan sebagai francaisor dengan Pejabat
Pendaftaran Francais pada tahun 2009 dan selepas itu bermula pengambilan mereka
sebagai francais.
Selepas
mereka berkembang maju, mereka memahami akan kepentingan mewujudkan dan
menerapkan ke dalam misi Budaya Korporat mereka yang akan menyelaraskan semua
kakitangan mereka ke arah berusaha untuk mencapai Wawasan dan Korporat mereka.
Mereka melakukan ini dengan mengadakan komunikasi yang tetap dan sesi latihan
dengan semua peringkat kakitangan.
Misi
mereka untuk mencapai pengiktirafan yang luas dalam kebersihan apabila semua
premis mereka itu diberikan gred "A" untuk kebersihan oleh majlis-majlis
bandar. Mereka memenangi beberapa anugerah dan outlet pertama mereka di Bukit
Tinggi Klang menunjukkan konsistensi mereka dalam kebersihan dalam 2
pertandingan MPK 2008.
Bagi
meningkatkan lagi kualiti mereka, mereka telah memulakan mendapat HACCP dan
pusat dapur mereka disahkan. Mereka mensasarkan untuk mempunyai HACCP ini pada
tahun 2009.
MENU DAN HARGA
KONSEP
Konsep yang boleh kami bagitahu tentang Pak Li Kopitiam ni adalah restoran ni lebih kepada 'Family casual dining'. Restorannya juga selesa dari segi suasananya, dekorasi yang ringkas, pelayan melayan pelanggan dengan baik, tersusun atur dan menarik minat pelanggan yang datang untuk makan. Benda yang paling menarik minat kami ialah pintu masuknya mengimbau kenangan gaya baba nyonya di Melaka. Anda tidak perlu risau jika anda tidak sempat untuk menunaikan solat kerana restoran ini menyediakan surau untuk anda solat dan tandas yang selesa. Pak Li Kopitiam juga mempunyai banyak cawangannya di Malaysia.
MENU DAN HARGA
MAKAN BERSAMA KAWAN-KAWAN |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan